Få en bygningsundersøgelse med fokus på det gode indeklima
Forundersøgelse og bygningsundersøgelser
Sådan undgår du skimmel og fugtskader på dit hus: med en byggesagkyndig opdages problemerne i tide.
Indeklimaet er vigtigt for dit helbred
Bygninger er som gamle biler: de skal vedligeholdes og repareres for at køre hver dag.
Duggede ruder, du næsten ikke kan se ud af. En let jordslået lugt fra håndklæderne eller skimmel bag det høje skab i køkkenet..
Er det noget du kan nikke genkendende til?
Ja, så kan du have problemer med fugt og for lav temperatur i dit hus. Det sker særligt i ældre boliger, som ofte er utætte og med utilstrækkelig eller ingen ventilation.
Hvad er fugt- og temperaturskader?
Når jeg kommer ud til huse i forbindelse med bygningsundersøgelser, ser jeg ofte fugtskader der er opstået i forbindelse med manglende isolering, utilstrækkelig ventilation eller ukorrekt etablering af dampspærre.
Skaderne efter den slags mangler, kan have stor betydning for det indeklima, du som husejer er afhængig af, for at have et sundt liv. Opholder du dig for længe i et fugtigt, koldt hus, så kan det påvirke dine luftveje, det kan give hovedpine og generelle helbredsgener.
Der er med andre ord al mulig grund til at få en byggesagkyndig ud og undersøge huset i alle hjørner.
Hvor opstår problemerne med fugt og kulde?
Tag- og loftsrum skal være tilstrækkeligt ventilerede og opvarmede. Fugtproblemer eller tegn på skimmel i tagkonstruktionen opstår på grund af manglende eller utilstrækkelig ventilation.
I mellemrummet mellem etager og i vægge kan isoleringen ligge ujævn eller med åbne samlinger, som giver kuldebroer og varmetab. Det er skidt for både helbred og økonomi.
Kulde kan trænge ind ved og omkring døre og vinduer på grund af manglende isolering eller dårlige og udtjente fuger. Kulden kan blandt andet trænge ind ved gulve over kældre, skjulte krybekældre, langs lofter og på vægfladerne i hjørner af boligen.
Skimmel kan komme snigende bag tapetet, bag skabe og inventar, oppe fra tagkonstruktionen og nede fra gulvkonstruktionen. Gulvkonstruktionen er i mange tilfælde opbygget af gulve på strøer lagt ovenpå et lag beton og herigennem kan forekomme opstigende grundfugt, hvis betonen har slået revner.
Endelig er der de skjulte skader, som kan være ganske omfattende, under badeværelsets knækkede fliser/klinker eller ved kuldenedfald fra ydervægge på grund af nedfalden isolering i ydervægge med hulrum.
Der er med andre ord masser af steder, hvor kulde og fugt kan skabe optimale omstændigheder for skimmel, med stor skade til følge.
Hvad kan du selv gøre?
For at undgå det dårlige indeklima, er der nogle ganske enkle ting du selv kan gøre:
Aftør de duggede ruder hver morgen. Luft ud i de rum, hvor duggen opstår. Gerne flere gange om dagen og gerne 10-15 minutter.
Undgå at tørre tøj inde, hvis det er muligt. Kan det dampe af udendørs, så er det at foretrække, da fugten dermed afgives udenfor.
Efter bad skal der altid luftes grundigt ud. Det er ikke nok bare at åbne døren til badeværelset – der skal åbnes vinduer, så vidt det er muligt.
Og så skal du holde en minimumstemperatur også i de værelser du ikke bruger, da lav eller ingen varme danner grobund for skimmelsvamp.
Bestil tid til et indeklimatjek
Jeg kommer gerne ud og foretager en bygningsundersøgelse med fokus på det gode indeklima. Har du mistanke om kuldebroer, fugt i kælderen eller ansats til skimmel, så vent ikke for længe med at få en byggesagkyndig ud.
Ved undersøgelsen arbejder jeg blandt andet med termografering i de kolde måneder med udetemperaturer på max. 5-7 grader. Læs mere om termografering, der kan give svar på kulden i din bolig og din uforklarlige træthed.
Det kan tage lang tid at komme af med følgeskader og tager kun et øjeblik at bestille tid til besøg af en byggesagkyndig.
Kontakt Lind Lerche Bygningsrådgivning
Ring 61 72 73 75
Eller skriv til jeppe@lindlerche.dk